JAN FRKAL     mobil: 732 313 667     tel.: 577 103 212     fax: 577 103 303     e-mail: entomofagie@atlas.cz 

Tady je hlavní stránkaCo je to vlastně ta entomofagie?Jak se se mnou zkontaktovat
Právě se děje nebo chystá
Pár receptů pro gurmányJedlé druhy hmyzuVýživné hodnoty hmyzuNěkolik obrázků pro ilustraciZanechte mi svůj názorNěco o mě a odkazy

th_dn.gif (952 bytes)
ikonka1
ikonka na stránky

1.jpg (4008 bytes)

2.jpg (3552 bytes)

3.jpg (2792 bytes)

4.jpg (3629 bytes)

 

A takto to vypadá při vaření hmyzích dobrot

th_dn.gif (952 bytes)

panvickamale.jpg (13310 bytes)

napanviccemale.jpg (18540 bytes)

fritakmale.jpg (15338 bytes)

h-kucharmale.jpg (14241 bytes)

 

 

 

 

ÚPRAVA HMYZU A RECEPTY

Než Vám předložím několik originálních receptů, které jsou převzaty z knihy Creeply Crawly Cruisin od Juliet Ramos-Elorduy. Recepty, které jsem sám odzkoušel a případně vymyslel, jsou ke konci stránky.

Několik zásadních pravidel:

1.) Jestliže budete chtít hmyz získat svépomocí, sbírejte ho v prostředí bez chemického hnojení (určitě ne na českém poli!), případně si ho pěstujte sami! Jak na to jít můžete zjistit na speciální stránce o chovu a sběru hmyzu.

2.) Ač se to zdá neuvěřitelné, hmyz před spotřebou neumývejte!!! Ztrácí tím totiž podstatnou část své specifické chutě a vůně danou feromony. Pakliže jste dodrželi pravidlo o sběru nezávadného hmyzu (čili broučci jsou chemicky čistí), tak se nemusíte obávat žádných bakterií nebo podobného biologického znečištění. Případné mechanické nečistoty odstraňte manuálně. Ve své pokožce vyrábí hmyz antibiotické látky, které nedovolují přítomnost jakýchkoliv nebezpečných mikroorganismů. Nakonec, stejně se hmyz většinou zpracovává tepelně…

3.) Hmyz musí být čerstvý, nelze zpracovávat uhynulé jedince.

4.) Před úpravou je dobré nechat alespoň jeden den hmyz bez potravy, aby se zbavil obsahu těla, které by mohlo kazit chuť (hořké listy rostlin,…)

5.) Dle originálů by se měl hmyz vařit živý, čili ten nejčerstvější. Ale z vlastní zkušenosti vím, že nasypat živé cvrčky na rozpálenou pánev, na to opravdu musí být člověk otrlý. Lze to řešit třeba tím, že před použitím hmyz zmrazíme (…přírodní smrt, ale zase se tím ztratí kus chutě), nebo šoupnem na pár sekund do mikrovlnky (jen krátce, jinak prasknou!)

Tady je několik originálních, převážně mexických receptů, které jsem vybral tak, aby se dali připravit ze surovin dostupných i u nás.

Předkrmy:

KOKTEJL ACACHAPOLI (ze sarančat)
250g sarančí, šťáva ze 2 citronů, sůl, pepř, 1 lžička krájených čili papriček
Saranče uvařte v osolené vodě. Při vaření se zbarví do červena. Sceďte je, přendejte na pánvičku (nebo na pekáč) a na mírném ohni nechte usušit. Pak už je jen dejte na talíř, pokapejte citronem, osolte a posypejte papričkami. Lahodný a výživný předkrm.

JEZINKY NA GRILU (Jezinky mají tučné larvy, stejným způsobem se jedí i larvy bource - u nás podle mého dostupnější)
250g housenek bource (sušených), vymačkaná citronová šťáva, čili papričky, paprika sůl
Housenky ogrilujte na středním až silném ohni, pak pokapejte citronem, posypejte čili papričkami, paprikou a osolte. Promíchejte a podávejte jako předkrm.

Hlavní jídla:

ŠPAGETY S MOUČNÝMI ČERVY (obr. v galerii)
250g moučných červů (už nasmažených), 4šálky vody, 1 polévková lžíce oleje, majoránka, tymián,  2 bobkové listy, 1 cibule, 250g špaget, 7 lžic másla, sůl, 3 polévkové lžíce mandlí (nasekaných), 250g sýru, bazalka, petržel
Špagety uvařte ve vodě s olejem, majoránkou, tymiánem, bobkovým listem a cibulí. Pak špagety sceďte a opláchněte studenou vodou. Rozpusťte máslo na pánvi a přidejte špagety, sůl a pepř. Bazalku, ptržel a mandle nasekejte na drobno a smíchejte se sýrem a olejem. Přidejte směs se špagetami a dobře zahřejte. Navrch nasypte moučné červy a podávejte.

CVRČCI PO PAPUÁNSKU (obr. v galerii)
8 lžic másla, 1 palice česneku s oloupanými stroužky, 250 g živých cvrčků, sůl, petržel, instantní bujón, jako příloha rýže
Nakrájejte česnek na plátky a upražte ho na másle do hněda. Přidejte cvrčky, osolte je a na mírném plameni smažte do křupava (cca 4-5 minut). Posypte nakrájenou petrželí a instantním bujónem. Podávejte s vařenou rýží.

SARANČE NA KARÍ
1 šálku oleje, 1 malá cibule, 1 stroužek česneku, 250g sarančí, anýz, hřebíček, kari koření, hořčice, sůl, pepř, instantní bujón
Saranče vařte v 6 a 1 šálku osolené vody, až se zbarví do růžova (asi 10 minut). Pak je rozložte na papírový ubrousek a nechte oschnout. Na pánvi na oleji osmažte cibuli a česnek než zhnědnou. Pak přidejte saranče, anýz, hřebíček, karí, hořčici, sůl, pepř a instantní bujón. Vše zalejte troškou vody a nechte ji odpařit. Podávejte na toustech nebo s vařenou rýží.

DUŠENÉ MRAVENČÍ LARVY
250g mravenčích larev a kukel, 1 kousek másla, sůl, pepř, anýz, 1 šálek bílého vína
Máslo dejte na pánev a nechte ho rozpustit na mírném ohni. Larvy a kukly smažte, až získají bílou barvu a přestanou být průhledné. Pak přidejte sůl, pepř, anýz a bílé víno. Podávejte s chlebem.

MRAVENČÍ LARVY NA PIVU
3 láhve dobrého piva, různé bylinky (bobkový list, oregano, tymián, majoránka,…), 500g mravenčích larev a kukel, sůl, pepř
Pivo nalejte do hluboké misky, přidejte k němu aromatické byliny a nechte dva dny odstát při pokojové teplotě. Pak přidejte larvy a kukly a nechte je marinovat další den. Podávejte osolené a opepřené podle chuti. Jako příloha podávejte tousty se smetanovým sýrem.

SOUMRAČNÍCI NA BÍLÉM VÍNU (obr. v galerii)
500g housenek soumračníků, 1 šálek bílého vína, sůl
Housenky soumračníků naložte do bílého vína (poměr 500g na 1 šálek). Víno přiveďte do varu, pak ho odtavte a podle chuti osolte. Podávejte na avokádu nebo na jiných čerstvých plodech nebo zelenině.

PIZZA S VROUBENKAMI (obr. v galerii)
250g pšeničné mouky, 4 vejce, špetka prášku do pečiva, sůl, 2 polévkové lžíce másla, 150g vroubenek (mražených nebo živých), 250g sýru, 300g rajčat, sůl, pepř, koření (tymián, majoránka, bobkový list, oregano)
Na pizzu rozprostřete ingredience a rovnoměrně vroubenky a dejte péct do trouby.

Zákusky:

VČELÍ POCHOUTKA
250g larev nebo kukel včel nebo vos, 1 máslo, 1 šálku včelího medu, skořice, kardamom, špetka muškátového oříšku
Na pánvi rozpusťte máslo a usmažte v něm larvy a kukly. Nandejte je na talířky, zalejte medem a podle chuti poprašte skořicí, kardamomem a muškátovým oříškem.

PUDINK S MRAVENCI
250g mravenců, 1kg krystalového cukru, 3 vejce, 2 šálky mléka, špetka vanilky a muškátového oříšku
Nechte na pánvi zkaramelizovat 0,5kg cukru a pokryjte jím dno formy. Rozmixujte vejce, mléko vanilku a zbytek cukru, ke směsi přidejte smažené mravence a dejte do formy s karamelem. Vařte hodinu nebo i více ve vodní lázni, než směs ztuhne. Ještě než puding vychladne, vyklopte ho na talíř a nechte vychladnout.

INDONÉZSKÉ PLACIČKY S MOUČNÝMI ČERVY
350g moučných červů, 350g krystalového cukru, skořice, hřebíček, špetka kmínu, 4 polévkové lžíce másla
Pánev vymastěte máslem a naskládejte na ni moučné červy. Na jinou pánev dejte cukr a zahřívejte ho až zhnědne. Podle chuti přidejte koření. Červy zakryjte cukrem, dokud je ještě horký (to je upeče). Nechte vychladnout a pak vykrájejte třeba čtverečky.

VČELÍ PLACIČKY
250g larev nebo kukel včel či vos, 500g krystalového cukru, 4 polévkové lžíce másla, 4 polévkové lžíce oříšků (najemno nakrájených), nakrájené vlašské ořechy (1/2 šálku), nakrájené mandle (4 lžíce) hřebíček, skořice
Na pánvi rozpusťte máslo a na mírném plameni na něm osmahněte larvy a kukly. Pak přimíchejte oříšky, mandle a koření. Na pánev dejte cukr a za stálého míchání ho na středně silném plameni nechte zkaramelizovat. Další pánev vytřete máslem a na něj dejte vrstvičku zkaramelizovaného cukru. Na cukr rovnoměrně naneste ostatní přísady. Směs nechte vychladnout a ztuhnout a nakrájejte.

Vlastní pokusy a zkušenosti

(podrobnejší rady najdete v praktických tipech)

Vzhledem k nejsnažší dosažitelnosti cvrčků (odebírám z chovné farmy hmyzu - viz. odkazy) mám nejvíce zkušenosti právě s jedlým druhem Gryllus bimaculatus (cvrček dvojskvrný). Dále jsem potom vyzkoušel třeba mravence, sarančata, larvy potemníka, moučné červy, velké krmné červy zophobasy atd.

Z výše uvedených receptů jsem vyzkoušel třeba cvrčky po papuánsku a pizzu (ne s vroubenkami, ale se sarančaty). Dost jsem experimentoval se cvrčky: dělal jsem je grilované - opražení jedinci s kořením;
jako čipsy na pařbách k pivu - pražení a solení cvrčci

po sladku - cvrčky jsem obalil v práškovém cukru a upražil (podobně jsem je dělal v karamelu)
v čokoládě - ve vodní lázni se rozpustí čokoláda a vykoupou se v ní upražení a osušení jednotliví cvrčkové a nechají se schládnout do ledničky

Praktické poznatky

- asi nejlevnější a nejrychlejší na přípravu jsou klasičtí mouční červi, kterých litr lehce seženete za 200 Kč a do zoubků vám nelezou ani krovky ani nožičky:-)

- většinou  jsem používal dospělé jedince cvrčků, protože jsou velcí (cca 3cm) a levnější, ale mají oproti střední velikosti jednu nevýhodu - tuhé krovky a nožičky, na které se ale časem dá zvyknout a naučit se grif, aby nezůstávaly mezi zubama.

- ověřené množství jedinců, které je potřeba:
                    na večeři pro dva (např. cvr. po papuánsku) - cca 150 ks
                    na párty jako čipsy - cca 50ks

Různými pochoutkami z hmyzu jsem nejdříve otravoval svou rodinu, posléze i spoustu kamarádů a zájemců na různých přednáškách a s překvapením jsem zjistil, že je o ně velký zájem.

Všem odvážlivým gurmánům přeji dobrou chuť (vězte, že si opravdu pochutnáte!)

Bugfd3.gif (2377 bytes)

designed by JAN FRKAL © 2001     technické připomínky a dotazy: honza.f@atlas.cz