JAN FRKAL     mobil: 732 313 667     tel.: 577 103 212     fax: 577 103 303     e-mail: entomofagie@atlas.cz 

Tady je hlavní stránkaCo je to vlastně ta entomofagie?Jak se se mnou zkontaktovat
Právě se děje nebo chystá
Pár receptů pro gurmányJedlé druhy hmyzuVýživné hodnoty hmyzuNěkolik obrázků pro ilustraciZanechte mi svůj názorNěco o mě a odkazy

th_dn.gif (952 bytes)
ikonka1
ikonka na stránky

 

 LITERATURA o entomofagii

Informací o entomofagii je u nás žalostně málo. Jediným uceleným zdrojem v češtině je překlad knížky "Hmyz na talíři" Juliet Ramos-Elorduy (v originále "Creeply Crawly Cruisine", která se tímto tématem zabývá již mnoho let a studuje ho v Mexiku. Najdete zde spoustu informací, mimo jiné jak v USA přistupují k pojídání hmyzu. Tato knížka vyšla v nakladatelství Volvox Globator v roce 1998. Je v ní sice hodně receptů, ale některé suroviny (mexické) jsou u nás značně exotické.

V šikovné službě Amazon.com se dá najít několik knížek o entomofagii, které vyšli v USA, samozřejmě za odpovídající cenu...

Osobně mám doma dvě knížky z USA. První je nádherná knížka "Man Eating Bugs",plná fotografií z entomofágních zemí doslova celého světa, od fotografa Petera Menzela. Druhá "The Eat-a-bug cookbook",je spíše odlehčená, ale taky plná informací a receptů, tentokrát poněkud střízlivějších než v knížce "Hmyz na talíři".

Velmi zajímavá knížka, která se netýká přímo entomofagie, ale spíš hmyzu jako takovému a jeho a chovu (!), je "Hmyz - chov a morfologie" od Františka Kovaříka, vyšla v roce 2000.

 

Ukázka některých výše zmíněných knížek

knizka1.jpg (36732 bytes)

knizka3.jpg (38344 bytes)

knizka2.jpg (32872 bytes)
designed by JAN FRKAL © 2001     technické připomínky a dotazy: honza.f@atlas.cz